Dimecres, 12 Gener 2022 13:05

Prou agressions al territori

Escrit per David Casanova

En els darrers mesos pareix que definitivament la societat està adonant-se cada vegada més, de la necessitat d’acabar amb aquelles energies fòssils, contaminants i destructives per al medi ambient. El canvi climàtic i les seues conseqüències fan que de manera urgent, assolim el canvi a tecnologies renovables i respectuoses per al planeta. Malauradament, també estem comprovant que aquest canvi està sent utilitzat com una nova oportunitat per al capitalisme extractiu.

Darrerament, són molts els megaprojectes d’instal·lacions de camps solars que sí, és energia renovable, però a la vegada promouen una producció concentrada i poden tindre efectes devastadors sobre el territori per l’impacte de les mateixes instal·lacions, i de vials i d’instal·lacions auxiliars inclosos en els projectes, que suposen l’ocupació de terrenys agrícoles productius i danys paisatgístics

Escric açò arran del que estem vivint actualment amb la intenció de l’empresa semi pública Red Eléctrica de España d’instal·lar una línia de molt alta tensió que passarà a menys de 100 m d’alguns habitatges, sense respectar la Resolució 1.815 del Consell d’Europa ni el principi de precaució establert per la possible afecció dels camps electromagnètics sobre la salut de les persones. Una empresa amb un 80% de capital privat amb grups inversors internacionals com Blackrock, Fidelity International o Lazard Asset Management, a més a més de capital provinent d’algunes d’eixes 150 famílies que controlen l’economia de l’estat i l’IBEX 35.

El futur tampoc pareix esperançador amb el projecte de construcció de camps solars al llarg i ample de la Plana de l’Arc. I és que estem sent testimonis d’importants modificacions del sistema energètic valencià sense tindre la possibilitat d’intervenir en la presa de decisions. Tant els projectes actuals com els venidors, són propostes de grans grups econòmics aliens al país que fan ús del nostre territori sense cap consideració al nostre territori.

Fa uns mesos el meu grup municipal a l’Ajuntament de Cabanes (la Plana Alta), vam presentar una moció per tractar d’aturar tot el desgavell que suposa la MAT, moció que malauradament servirà de poc davant la limitació de la competència de les nostres institucions. El fet que les decisions sobre les fonts de generació d’energia al nostre país estiguen en mans de l’Estat Espanyol i no del poble valencià, que deuria ser sobirà a l’hora de tractar temes tan importants, és un exemple més de l´abús que s’imposa al nostre poble des de fa molt de temps.

Des de decidim fa anys que treballem per la possibilitat de ser un subjecte polític, per poder decidir sobre tot el sistema energètic, per poder decidir sobre el nostre futur.

Des d’ací voldria donar l’enhorabona a tots els companys i companyes de la Plataforma No a la MAT, que ahir van aconseguir organitzar una gran mobilització per reivindicar el nostre territori davant l’especulació del territori.

Són molts els exemples arreu del país dels moviments de grans empreses per a prendre posicions amb el negoci que s’obri al voltant dels plans de transició energètica, però amb exemples com els d’ahir amb l’oposició del poble organitzat, presentarem batalla en contra de l’especulació i els interessos del capital.

David Casanova @dbenlloch

Coordinador Decidim Comarques del Nord

Portaveu Units pel Poble-Compromís Cabanes