Imprimir aquesta pàgina
Dilluns, 25 Octubre 2021 13:01

El negoci del Castor

Escrit per David Casanova

L’Audiència de Castelló de la Plana està jutjant aquests dies als directius responsables de la plataforma de gas Castor després que diferents entitats estatals presentaren una querella criminal per prevaricació, frau a l’administració pública i malversació de fons a 5 exministres i als empresaris Florentino Pérez (ACS) i Recaredo del Potro (ESGAL UGS).

Recorde que la plataforma es va crear per explotar un antic depòsit natural de petroli al mar mediterrani, a 20 kilòmetres de la costa de Vinaròs (Baix Maestrat). L’objectiu, emmagatzemar grans quantitats de gas.

Aquesta plataforma de gas propietària de l’empresa Escal UGS, de la qual el 66% del seu accionariat és propietat de la empresa ACS. No fa falta recordar que el màxim accionista d’aquesta empresa és el conegut personatge de l’empresariat espanyol i entre altres coses, president del Reial Madrid Florentino Pérez.

Doncs així pensarà el govern de torn, sí de torn, perquè estiga qui estiga dels dos partits que ens han governat els darrers 35 anys, sempre han fet polítiques en benefici d’aquestos grans empresaris, d’aquestos taurons del mon del capital en detriment del poble treballador. L’exemple del regal de Zapatero a Florentino Pérez amb els permisos per construir un dels deposits de gas més grans de l’Estat, va ser un nou exemple de l’amistat entre els diferents governs espanyols i els lobbys empresarials.

Doncs bé, tornant al tema que ens ocupa, sols van haver de passar 6 mesos d’ençà que van començar les injeccions de gas fins que es van començar a sentir els primers terratrémols a la comarca costanera del Maestrat. Entre la posada en marxa l’any 2012 i el 2013 es van detectar quasi un millar de terratrémols, alguns d’ells de més de 4 graus a l’escala Richter. El projecte de construcció de la plataforma va ser tan ruïnós que no van donar importància construir aquest magatzem de gas damunt d’una falla geològica, fet pel qual tots els terratrémols posteriors. El president de l’empresa ESCAL UGS Recadero del Potro i el conseller delegat Jose Luis Martínez Dalmau han declarat tindre res a vore amb els terratrémols, i amb un grau de cinisme infinit donen la culpa a factors externs i a la imaginació dels veïns i veïnes de la zona.

La intranquil·litats dels veïns i veïnes de les localitats properes a la costa va ser evident durant l’any de funcionament de la planta. I com no havia de ser així? Estar a casa, dormint, menjant o jugant amb els teus fills o filles i que comence a tremolar tot amb el risc que la casa et caiga damunt.

L’any 2013 l’Institut geogràfic nacional (IGN) i l’institut geològic miner d’Espanya (IGME), van aconsellar la paralització de l’extracció de gas a causa de l’evident relació entre l’extracció de gas i els terratrémols.

El 16 de setembre del 2013, l’aleshores ministre d’Indústria Jose Manuel Soria va ordenar la paralització dels treballs, però unes setmanes després es va aprovar en Consell de Ministres una indemnització de 1350 milions d’euros que es va fer efectiva tan sols un mes després.

Quin és el problema tot plegat? Doncs que fins ara queda clar la manera d’actuar de la MarcaÑ i el règim del 78, sempre al servei i els interessos dels grans empresaris, ja que independentment del resultat del judici, a la fi serà un negoci redó per a ells, ja que els 1350 milions més interessos del cost de construcció de la plataforma Castor, els pagarem els usuaris al rebut del gas al llarg de 30 anys, pagant finalment un total de quasi 4500 milions d’euros. És evident que a l’Estat espanyol i el seu règim no es pot lluitar contra els poderosos interessos econòmics, les grans constructores, les inversions dels principals bancs i en definitiva, les clavegueres de l’Estat.

En quin Estat mínimament democràtic i normal, en lloc d’indemnitzar als veritables perjudicats per un grapat de males decisions que no són altres que els veïns de Benicarló, Vinaròs o Alcanar s’indemnitza als culpables del problema? Doncs en un “País llamado EspaÑa” ple de tics retrògrads d’un règim, el del 78, tocant el seu fi. I és que ara més que mai necessitem una ciutadania empoderada i amb les eines necessàries per a poder decidir el nostre futur lliure i democràticament i el que és més important, poder fer front a aquestes situacions injustes en contra dels peixos grossos i les clavegueres de l’Estat.

David Casanova

Coordinador Decidim-Comarques del Nord

Articles relacionats (per etiqueta)