Dilluns, 26 abril 2021 17:54

Qüestió de noms?

Escrit per Joaquim Meneu

Com un més dels que escriu en estes pàgines, reconec que no sempre triem les denominacions més encertades per a expressar els conceptes que volem transmetre. Diries que els nostres rivals són els que en trauen més profit de la nomenclatura que fem servir.

De seguida les nostres paraules són denigrades. Hi ha alguna manera d'intentar impedir-ho? Vegem alguns exemples. Estareu d'acord amb mi que la paraula independència està estigmatitzada per la societat. I a mi se m'ocorren dos maneres d'expressar el mateix concepte, encara que desarmant els nostres oponents. Ara que està d'actualitat anteposar l'adverbi negatiu a un nom, per què no generalitzem dir no dependència? A ningú no li agrada estar tutelat o viure depenent d'un altre. Igual ha de ser en les societats o territoris, si no és que es preferisca l'esclavatge per allò que almenys m'alimentaran i em donaran habitatge. O també l'altra solució, l'ús de la paraula interdependència, que és el mateix que dir que volem estar en una dependència de l'altre en la mateixa mesura que ell estiga respecte de nosaltres.

En el darrer cas estem introduint l'element federal. Una altra paraula mal vista per molts sectors, i això que ha donat corda a les maquinàries polítiques que millor funcionen a Europa tant en països multinacionals (Suïssa i Bèlgica) com constituïts per un únic grup cultural en el cas d'Alemanya.

Sí que admet la societat federacions en el camp esportiu i sindical. Sembla instal·lat un codi d'allò que és correcte o no.

No obstant això, en la Facultat de Dret de València el federalisme és estudiat apassionadament i molts són de l'opinió que pot ser la solució als problemes d'encaix de les nacions al vell continent, també naturalment les nacions sense estat.

I parlant d'Europa ens trobem amb una altra denominació poc estimada. Parlar de confederació sembla remetre als partidaris de l'esclavitud, els sudistes dels Estats Units. Es diu Unió Europea quan Europa està més dividida que mai, ja es veu en la gestió de la lluita contra el virus coronat. Seria més apropiat dir Confederació europea que és el que realment és, amb alguna pinzellada federal, això sí.

I el ball de noms continua amb la Confederació suïssa, que no ho és tal, sinó més bé un estat federal. Han mantingut el nom establit en caure Napoleó i ser ordenat el mapa d'Europa pel Congrés de Viena (ara ben caduc).

Per cert, i connectant amb l'opuscle de Joan Fuster, va una proposta per agrupar les terres afins culturalment i en part també econòmica i històrica. Abans que la patenten a l'altra banda del Mare Nostrum podem dir-nos Confederació mediterrània, com els suïssos. Si és ben probable que ells ens emularen allà pel segle XIII, ara nosaltres els imitem en la denominació.

Des de Decidim! volem debatre de tot açò en un aplec que es farà al final de l'estiu. Passarem un dia complet en un lloc històric del valencianisme polític, ara que fa un segle de les primeres propostes ben fonamentades per guanyar els nostres drets com a valencians i valencianes. Ja vos tindrem informats.