Diumenge, 11 Desembre 2016 19:00

Els diners dels valencians, a casa!! Destacats

Escrit per

Des de la Plataforma del Dret a Decidir del País Valencià, hem recuperat aquesta campanya perquè veiem necessari denunciar aquest tracte de finançament injust a casa nostra. Ja ha estat reconegut públicament, pel govern, el “maltractament” que se’ns ha fet durant anys en comparació a les altres Comunitats Autònomes i que segons les dades extretes de les informacions publicades pel govern estatal suposa que rebem uns 1.400 milions d’euros, menys dels que ens correspondria en un repartiment equitatiu en funció del nombre d’habitants.

Ara veiem la necessitat de donar un pas endavant per tal de reivindicar també la fi de l’espoli fiscal que ens fan i que segons els estudis coneguts suposa una xifra d’uns 6.000 milions d’€ a l’any que paguem via impostos i dels quals no reben cap contrapartida. Aquesta xifra de 6.000 milions d’€ que ens espolien any rere any, és superior a tota la despesa en sanitat, i equival a tot el cost de construir 15 hospitals com la nova La Fe de València.

005

 

El País Valencià pateix un dèficit fiscal des del repartiment de les competències de les autonomies que a hores d’ara no s’ha ajustat. Hi ha Comunitats Autònomes que han de ser compensades per la pèrdua que tenen per càpita a l’hora de cobrir les despeses mínimes en funció de les transferències rebudes, en canvi, hi han altres Comunitats Autònomes que tenen superàvit. Les valencianes i els valencians aportem molt més diners dels que rebem. Som l’única comunitat autonòmica que seent més pobres que la mitjana encara n’aportem per a compensar d’altres que estan per sobre o directament per a finançar les despeses que considera el govern espanyol. Perquè encara trobem un tracte desigual cap a les Comunitats Autonòmiques? Perquè des de la Moncloa hi ha sempre un millor tracte cap a les grans empreses que cap a les persones i el territori? Valorem que aquest sistema no es just ni equitatiu, aquest és un dels principals problemes que tenim al País Valencià: l’infrafinançament.

L’altre és l’espoli que patim, d’unes dimensions gegantines, però que fins ara ha estat ocult, i que juntament amb l’infrafinançament són la raó que el PV haja passat d’estar per damunt de la mitjana de la riquesa a estar un 12% per sota.

Vol dir que patim un sistema econòmic molt injust que provoca pitjor nivell dels indicadors d’estat del benestar, afectat a més per una baixa inversió en educació, sanitat i serveis i recursos socials, en infraestructures... El poble valencià no té un sector públic fort per a poder avançar, sinó que tenim menys dotacions. En efecte, som un territori pobre i amb dèficit per sota de la mitjana en renda estatal per càpita.

Per això que cal una revisió del sistema i fer força per reivindicar allò que ens pertany. Ens mereixem aquest tracte? Nosaltres tenim la voluntat de lluitar per un finançament just al País Valencià i per posar fi a l’espoli, i tu?

Plataforma pel Dret a Decidir, Decidim!