Dimarts, 17 Juliol 2018 16:25

Contra els iDentals, per l'equitat en l'atenció de la salut dental

Escrit per Decidim!
Imatge: Ahora Córdoba Imatge: Ahora Córdoba

iDental, una empresa sanitària d'atenció als problemes de salut bucodental, de la nit al dia, ha deixat sense atenció, segons sembla a quasi 500 ciutadanes del País Valencià, i sobre 350000 al conjunt de l'estat espanyol. Totes persones amb baixos recursos. Sense atenció pública, moltes persones es veuen obligades a recòrrer a aquestes empreses dentals que es publiciten per a persones "sense recursos". I l'atenció privada té això, que es basa en el benefici i no en les necessitats de les persones.

Els riscos que ha supostat l'atenció d'aquesta empresa fa que calga investigar el contagi de malalties infeccioses, com l'hepatitis C. D'altra banda, poden haver situacións d'urgència entre les persones afectades que cal identificar i tractar. Les declaracions que han aparegut en la premsa de la nova consellera de sanitat, en el sentit de que “no se está investigando ningún caso de hepatitis C entre los pacientes de iDental”, i de que no els ha arribat “ninguna comunicación de ningún paciente de iDental que se encuentre en esa situación” reflecteixen una pasivitat inadequada per part de la Conselleria. Una falta de recursos económics per a la sanitat de la gent treballadora valenciana -que també fa que es tanquen els centres d'atenció primària durant les vesprades de juliol a setembre, així com les agendes de l'atenció espacialitzada- pot ser part de l'explicació. d'aquesta pasivitat.

La freqüència de problemes de salut bucodental és molt alta, des de les càries a les pèrdues greus de dents. D'altra banda, l'atenció bucodental és un aspecte important de les cures sobre la salut d'una persona, ja que els problemes bucodentals afecten l'alimentació i són l'origen de malalties molt greus en altres parts de l'organisme. Al País Valencià, només hi ha una atenció dental pública molt insuficient, i precària, en alguns centres d'atenció primària. La gran majoria de l'atenció es dóna al sector privat. En el sistema públic s'atenen només situacions d'emergència i extraccions dentals. És per això que l'atenció dental està subjecta a un alt nivell d'inequitat, on les persones de classes més desfavorides tenen menys accés a l'atenció dels problemes de salut bucodental. Cal revertir aquesta situació d'injustícia i de salut, i se sap que és possible. En aquest sentit, alhora que cal desenvolupar l'atenció primària cal donar pasos per a millorar la nostra atenció pública de qualitat a la salut dental. La força que s'ha tingut per a no renovar la concesió a Ribera Salut de l'atenció de la comarca de La Ribera és la que cal mantenir.

El govern valencia té competencies per actuar i assegurar una salut digna. Ara bé, sense el dret a decidir, sense les claus de la caixa dels diners que puga permetre acabar amb l'infrafinançament, sense la reparació pel deute històric acumulat, sense l'auditoria ciutadana del deute (50.000 mil milions), sense desobeir la priorització "constitucional" del seu pagament, així com sense la participació de la ciutadania en el desenvolupament dels serveis sanitaris, el treball des de la Conselleria de Sanitat es pot veure sotmesa -sense voler-ho- a gestionar mesures contra la salut de la població i contra les seues prestacions sanitàries.

Pel desenvolupament d'una Atenció Primària de la Salut participada i de qualitat on es garantisca la inclusió de l'atenció pública als problemes de la salut dental, pel Dret a Decidir.

Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencia, Decidim!

País Valencià, a setze de juliol de 2018